15jan

HVA ER MENTAL STYRKE?

Vi vet alle hva det er, enten du kaller det guts, vilje, eller «vinner-skalle». Det er det som kjennetegner «mental tøffhet«.

Spørsmålet er: Hvordan får vi det?

Mesteparten av informasjonen rundt begrepet mental tøffhet er basert på din indre motivasjon.

Motivasjon handler om din indre kraft og styrke som driver deg fremover mot målet. I videste forstand kan mental tøffhet defineres som evnen til å opprettholde fokus og vilje til å fullføre handlingen til tross for vanskeligheter, utfordringer, omveier, forsinkelser på veien mot ditt mål!

Det handler om til syvende og sist om aldri å slutte – punktum!

Roten av mental tøffhet ligger i motivasjon. De som anses å ha en mental styrke har en «indre motor som driver de fremover.»

En studie omtalt i Psychology of Motor Behavior and Sport definerer dette som et ønske om å være selvbestemmende. Folk som er motivert er selv-startere. De er villig til å presse seg selv til randen av det nesten umenneskelige. De trenger oppmuntring til å gi sin beste innsats, og de er gode til å sette mål for seg selv.

Du trenger ikke å være en profesjonell idrettsutøver eller en olympisk mester til å være en vellykket idrettsutøver. Heller ikke trenger du være redd for å kalle deg en vellykket leder selv om du mangler utmerkelser fra Great Place to Work. Du trenger heller ikke å ha et rom fullt av trofeer, eller medaljer fra NM eller VM eller være på forsiden av Aftenposten eller Dagens Næringsliv for den saks skyld, for å kalle deg profesjonell som leder.

Vellykkede idrettsutøvere og forretningsmenn og kvinner som jeg har jobbet med de siste 29 årene er normale mennesker med normale evner.

Men ser vi på dagens Herrelandslag i Håndball så er nok de bedre rustet nå – enn på lenge – mentalt sett inn mot nye kamper:)! Eller.. hva med Marit Bjørgens mentale holdninger – gang på gang en mester uansett…

VINNEROPPSKRIFT

Det som er felles for disse utøverne og forretningsfolkene som lykkes og som har eller opplever suksess er at deres idrett og arbeid er viktig for dem, og de er forpliktet til å være det beste de kan være innenfor rammen av sine begrensninger og muligheter.

De stiller høye, realistiske mål for seg selv og er villig til å betale prisen for det personlig utvikling og mestring krever.

Og det meste av dette er knallhard og målbevisst jobbing.

9 MENTALE FERDIGHETER

Det er ni, spesifikke mentale ferdigheter som bidrar til suksess i idrett og arbeid.

De samme mentale ferdigheter som utøvere bruker for å oppnå suksess i idrett kan brukes til å oppnå suksess på jobben, så vel som i andre områder av livet.

1. Velg og opprettholde en positiv holdning og mental innstilling.

2. Opprettholde et høyt nivå av selv-motivasjon.

3. Sett høye, realistiske mål.

4. Gode relasjonelle ferdigheter.

5. Positiv selvfølelse.

6. Bruker positive mentale bilder / positive mental visualisering.

7. Styrer og regulerer angst i fht. ambisjoner.

8. Styrer og justerer sine følelser effektivt.

9. Styrer og justerer sin konsentrasjon.

De mentalt sterke er ofte best.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This field is required.

This field is required.